Det spanske boligmarked er i fremgang

marbella

Køberne er for alvor vendt tilbage!

Boligmarkedet i Spanien steg i første kvartal 2016 i gennemsnit 6,3%, hvilket er den højeste stigning registreret siden tredje kvartal 2007.

Nye data viser fremgang

Det spanske nationale statistiske institut (INE) udgav data i sidste uge, og ifølge disse er landets boligmarked for alvor tilbage efter boligboblen, der sprang i 2007.

En 5-6 årig nedtur på boligmarkedet skræmte køberne væk og bidrog til en massiv hjerneflugt i Spanien, og mens økonomien led gennemførte regeringen reformer med barske stramninger. Det har været en meget hård tid for Spanierne, men reformerne har nu vist sig at virke efter hensigten.

INE data viser nemlig, at Spanien i midten af 2013 var kommet igennem krisen og er begyndt at vise positive stigninger i BNP, beskæftigelsesfrekvensen og især på ejendomsmarkedet. Huspriserne begyndte at stige, og ifølge de seneste tal, steg boligerne i gennemsnit steg med hele 6,4% alene i første kvartal 2016.

Nybyggeri

Nybyggeri, som var den sektor, der blev hårdest ramt under krisen, er for alvor på rette vej igen. Her har man set prisstigninger på 6,1% i samme periode, hvilket gør første kvartal 2016 til det mest lovende kvartal for Spaniens ejendomsbranche siden tredje kvartal 2007.

Bæredygtig vækst

I modsætning til for otte år siden, er det usandsynligt, at man denne gang vil se samme overophedede marked. Væksten denne gang er mere afmålt, mere bæredygtig og bygger på et solidt fundament af vedvarende økonomisk vækst fra både udenlandske og indenlandske interesser.

Boligsalg

Med hensyn til boligsalg, viste INE data, at antallet af transaktioner på Spaniens boligmarked i april 2016 var massiv. Hele 29% højere end samme måned i 2015, med 35.199 ejendomme købt og solgt den pågældende måned. Det er den største stigning år-til -år siden august 2010, og beviser endnu en gang, at køberne er vendt tilbage til det spanske ejendomsmarked.